Народний Мистецький Центр. Місто Обухів.

У суботу 17 червня ми: епіскоп Сергій,  протоієрей Олександр та сотник 3-ї сотні Майдану Ігор(Батя) були у народному музеї міста Обухів.

Владика Сергій нагородив волонтерів, активістів Обухівського району, подячними грамотами за їх  допомогу військовим.

Ми вперше побачили такий недержавний музей де експонати зібрані волонтерами. Люди самі дарували речи музею, бо бачили як бережно зберігаються вони у цьому громадському закладі.

Сказати що я вражений, то сказати замало. Неймовірний концентрат глибинної української культури що з любов’ю розкривають збирачі і хранителі цього багатства. І все це власним коштом і на пожертви людей. Раджу відвідати.

На моїх світлинах одяг з селищ Перегонівка та Германівка. А для Обухова характерний свій колір – золотисто-помаранчевий, при тому що вишивка виглядає однаково з обох сторін, фактично виворот можна взнати лише по тому що фарби не вигоріли від сонця. Екскурсовод вважає що Обухівські дівчата були заможніші від інших і тому дозволяли собі дорогі нитки з золотом і помаранчею.

Коли розповідає людина що живе цими народними скарбами що корінням уходять в прадавню землеробську цивілізацію, сам наче проживаєш життя тих людей що створили цю красу. Пані екскурсовод має талант, розповідає так, що і себе відчуваєш причетним до глибинної культури України. Все це знищувалися загарбниками, але люди зберегли і довірили свої родові скарби тим, хто стоїть на сторожі українського коріння. Коли мене запитали про недоліки їх музею, щоб я хотів побажати їм, я побажав щоб до музею якнайбільше приходили діти, щоб відбувалися тут як уроки природознавства, так і малювання, вечора художнього слова, музики і співів.

Прот. Олександр Титов